Wieprzowina: połówki … wa, karkówka, golonka, biodrówka, nogi, ogon, żeber ka …Podział tuszy wołowej i przydatność kulinarna jej poszczególnych elementów: 1.. Odcinek 2: Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.Podział półtuszy wieprzowej; Podział półtuszy wołowej; Podział półtuszy baraniej; Podział półtuszy cielęcej; Elementy zasadnicze tuszy dzika; …dziale półtuszy wieprzowej na części zasadnicze -wg PN-86/ A-82002 i qie podlegające dalszej obróbce (gło-.. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy …Prezentowany w dalszej części tego rozdziału ogólny układ kostny świni oraz układ kostny półtuszy wieprzowej (rys. 2.1), należy bardzo dokładnie poznać, by …Zewnętrzne linie cięcia półtuszy wieprzowej (według PN -86/A-82002)(rys 1) Wieprzowina Części zasadnicze: 1-głowa 2-podgardle 3-łopatka 4- golonka przednia 5-noga …1) Podaj podział półtuszy wieprzowej na części zasadnicze.. Zgodnie z obowiązującą normą został ustalony podział półtuszy wieprzowej - w zależności od budowy anatomicznej - na 18 części …Tusza wieprzowa - podział.. Podgardle - do wytopienia na smalec, w …Ustalono podział półtuszy wieprzowej na części w zależności od budowy anatomicznej.. 1. głowa (ryj) 2. podgardle 3. słonina 4. karkówka 5. mostek 6. schab 7. biodrówka 8. polędwiczka 9. żeberka 10.Elementy handlowe półtuszy wieprzowej, według stosowanego w Polsce podziału, opisane są na rysunku po prawej stronie (na rysunkach poniżej pokazane są alternatywne …Część I. Rozbiór tuszy wieprzowej..
Film I. Rozbiór półtuszy wieprzowej.
Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z niej zrazy - ale nie tylko.. Warto pamiętać, że podział półtuszy …Żebro dzieli się na rozbratel (bliżej głowy), antrykot oraz żebra właściwe z chrząstkami.. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia.. 1. głowa (ryj) 2. podgardle 3. słonina 4. karkówka 5. mostek 6. schab 7. biodrówka 8. polędwiczka 9.. Odcinek 2.. Rozbratel z kością zwany często międzyżebrówką, charakteryzuje się kruchym i …Podczas rozbioru otrzymano następujące części zasadnicze: karkówkę, schab, szynkę, łopatkę, boczek, żeberka, biodrówkę, słoninę, podgardle, pachwinę, golonkę …Podział tuszy cielęcej na dwie półtusze otrzymuje się przez symetryczne przecięcie wzdłuż kręgosłupa w ten sposób, aby wyrostki kolczyste (ościste) pozostawały na …W każdym kraju występuje inny podział mięsa.. Podział tuszy wieprzowej jest odmienny w różnych krajach, przyjrzyjmy się zatem podziałowi występującemu w Polsce.. Rozbiór półtuszy wieprzowej - podział na elementy zasadnicze (fragment szkolenia).Podczas rozbioru półtusz wieprzowych, uzyskujemy następujące elementy zasadnicze: 1.. W Polsce wyróżniamy 15 głównych elementów pozyskiwanych z półtuszy wieprzowej i wygląda to następująco: GŁOWA → dzieli …Umiejętność 3) wyznacza linie podziału tusz i półtusz na części zasadnicze, na przykład: wyznacza linie podziału półtusz wieprzowej; wyznacza linie …Podział półtuszy wieprzowej..
Głowa - będąca dobrym …Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze - YouTube.
Określono wymagania …Natomiast trzy główne części półtuszy pokazano na rysunku 1.4, a więc część przednią, środkową i tylną, które stanowią anatomiczną całość podsta wowych elementów …11 Podział półtuszy wieprzowej na części zasadnicze Charakterystyka części zasadniczych Zastosowanie kulinarne Podział i charakterystyka półtuszy cielęcej 12 …Dzieli się na górną i dolną, choć nie różnią się one w dużym stopniu właściwościami.. Zrazową …67 Podział półtuszy wieprzowej na części zasadnicze Charakterystyka części zasadniczych Zastosowanie kulinarne Podział i charakterystyka .. półtuszy wołowej 69 …Podział półtuszy cielęcej na części: 1 - szyja, 2 - łopatka, 3 - goleń (pręga) przednia, 4 - karkówka, 5 - górka, 6 - nerkówka, 7 - mostek, 8 - łata, 9 - udziec, 10 …Podział półtuszy wieprzowej przedstawia poniższy schemat, do którego przypisane są opisy poszczególnych części świni..